Wat is het verschil tussen cranio, chiropractie, manueel therapie, osteopathie en fysiotherapie?
Alle genoemde therapievormen hebben gemeen dat het bewegingsapparaat centraal staat. Cranio behandelt specifiek het bindweefselapparaat en de verbinding hiervan met het centrale zenuwstelsel. Kenmerkend voor deze therapie zijn de zachte manuele technieken om het bindweefsel te beïnvloeden en te ontspannen. Verder is het specifiek voor de cranio sacraal therapie dat er ook veel aandacht wordt besteed aan mogelijke psychosomatische oorzaken van geblokkeerd bindweefsel. Dit heeft alles te maken met bewustwording van gevoelens en emoties. Juist die kunnen de oorzaak zijn van onbegrepen klachten zonder duidelijke medische oorzaak.
 
Wat doet een cranio sacraal therapeut precies?
In een eerste afspraak bespreek je met je therapeut je klachten. De therapeut vertelt je wat cranio voor je kan betekenen en zal het je direct laten ervaren op de behandelbank. Het doel van de therapie is ontspanning te creëren in het cranio sacraal- en bindweefselsysteem. Dat gebeurt liggend en/of zittend, waarbij je als patiënt alleen je schoenen moet uittrekken en je riem moet af doen. In een aantal stappen doorloopt de therapeut van beneden naar boven alle grote bindweefselstructuren in het hele lichaam. Door te voelen krijgt de therapeut informatie over de toestand van het bindweefsel. Eventuele verstoringen kunnen direct worden behandeld door beweging te brengen op de plek van de blokkades. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen brengt de therapeut het hele bindweefselsysteem - en daarmee het lichaam - weer in balans. Dit gaat soms gepaard met een emotionele ontlading die te maken kan hebben met een (oud) trauma. Je lichaam krijgt hierdoor groen licht om weer te gaan stromen, wat direct voelbaar is.
 
Hoeveel sessies zijn er nodig?
Dit verschilt per persoon en per klacht. Na de intake bespreekt de therapeut met jou een behandelplan. Na enkele behandelingen volgt een evaluatie. Besluiten jullie de therapie voor te zetten, dan wordt een volgende serie afspraken ingepland. Over het algemeen zijn 3 tot 8 behandelingen voldoende; voor zuigelingen meestal 1 tot 3 behandelingen. Bij langdurige, chronische problemen zullen meer behandelingen noodzakelijk zijn.

Kan cranio worden gecombineerd met een andere behandeling?
Meestal kan dit, mits beide therapeuten hiervan op de hoogte zijn. Verschillende behandelingen kunnen elkaar in sommige gevallen zelfs goed aanvullen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat cranio - waarin veel bewustwording plaatsvindt - je helpt bij het ordenen van gevoelens bij een psycholoog op psychotherapeut. Mocht er overleg nodig zijn tussen beide therapeuten, dan gebeurt dat uitsluitend met jouw toestemming.
 
Heb ik een verwijzing nodig?
Een verwijzing van een huisarts is niet nodig. Je kunt zonder verwijzing een afspraak met een cranio sacraal therapeut maken en de facturen indienen bij je zorgverzekeraar (mits je aanvullende verzekering hierin voorziet). Indien je therapeut dat noodzakelijk vindt, neemt hij/zij contact op met je huisarts voor overleg. Dit gebeurt uiteraard niet zonder jouw toestemming.

Wat kost een craniobehandeling?
Er is geen vaststaand tarief voor de UCN-leden, aangesloten bij het Register Craniosacraal therapie Nederland (RCN) en/of de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT). Meestal ligt het tarief tussen € 70 en € 95 (inclusief btw) voor een sessie van maximaal een uur. De meeste verzekeraars vergoeden de behandelingen geheel of gedeeltelijk. Dit is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Meer weten? Kijk op de site van RCN of VNT

Welke opleiding heeft een cranio sacraal therapeut gevolgd?
Cranio sacraal therapeuten die zijn aangesloten bij het Register Craniosacraal therapie Nederland (RCN) en/of de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT), hebben een meerjarige post-HBO opleiding tot cranio sacraal therapeut gevolgd. Ze sloten de opleiding af met een examen aan het Upledger Instituut Nederland. Daarvoor deden ze al een HBO- of universitaire studie in de gezondheids- of mensgerichte zorg. In dit laatste geval aangevuld met medische basiskennis op HBO-niveau. Een derde mogelijkheid is dat ze een opleiding deden die toegang geeft tot het BIG-register artikel 3. Veel UCN-therapeuten hebben een afgesloten opleiding tot fysiotherapeut als stevige basis.
 
Waar kan ik terecht met een klacht?
Geregistreerde cranio sacraal therapeuten zijn verplicht zich te houden aan de beroepscode van het Register Craniosacraal therapie Nederland (RCN) en/of de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT). In deze richtlijnen staan regels over de privacy van jou als patiënt, over de geheimhoudingsplicht, de inrichtingseisen van de praktijk en regels over de omgang met jou en andere zorgverleners. Daarnaast hebben zowel het RCN als de VNT een klachtrechtreglement en zijn ze lid van een onafhankelijk tuchtcollege. Meer weten? Kijk op de site van RCN of VNT

Deel deze pagina
  • gplus
  • pinterest