Cranio sacraal therapie is een behandelmethode op basis van zachte manuele technieken. De therapie gaat uit van het verband tussen onze fysieke en mentale gesteldheid, en de communicatie tussen die twee. Dat gebeurt via het bindweefsel, dat alle structuren in ons lijf met elkaar verbindt. Als een soort net dat de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen omvat. Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid. Treedt er een blokkade op in het weefsel, dan kunnen er allerlei fysieke en psychische klachten ontstaan.

In balans
Het doel van de therapie is ontspanning te creëren in het cranio sacraal- en bindweefselsysteem. Dat gebeurt liggend en/of zittend, waarbij je als patiënt alleen je schoenen moet uittrekken en je riem moet af doen. In een paar stappen doorloopt de therapeut van beneden naar boven de grote bindweefselstructuren in het hele lichaam. Door te voelen krijgt de therapeut informatie over de toestand van het bindweefsel. Eventuele verstoringen kunnen direct worden behandeld door beweging te brengen op de plek van de blokkades. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen brengt de therapeut het hele bindweefselsysteem - en daarmee het lichaam - weer in balans. Dit gaat soms gepaard met een emotionele ontlading die te maken kan hebben met een (oud) trauma. Je lichaam krijgt hierdoor groen licht om weer te gaan stromen, wat direct voelbaar is.

Om van de therapie te profiteren, hoef je trouwens niet ziek te zijn. Mensen die zijn genezen, komen vaak terug voor een behandeling omdat ze zich daarna energieker en vrolijker voelen.

Deel deze pagina
  • gplus
  • pinterest