Een Europese meeting over cranio sacraal therapie. De UCN en RCN waren erbij in het Zwitserse Zürich op 19 en 20 juni. Ananda Hunsche en Janneke Joosse waren 2 van de 24 deelnemers uit 11 landen. Besproken werd hoe cranio in die landen is ‘ingeburgerd’. In een aantal landen is het een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg, in andere landen wordt cranio (nog) niet geaccepteerd als medische therapie.

Zwitsers succesverhaal

De vraag was hoe cranio te positioneren in het zorgstelsel. Daarbij vertelde de Zwitserse delegatie haar succesverhaal: over de wettelijke erkenning van de therapie als volwaardig beroep. Pedagogische normen lijken een kwaliteitsniveau te garanderen, maar kan de spiritualiteit van de therapie in gevaar brengen. Daarnaast kan de invoering van hoge opleidingsnormen in sommige landen mensen weghouden die juist beschikken over gedegen praktische vaardigheden.

Europese studie

Ook werd het probleem van kwaliteitsonderzoek besproken. Heidemarie Haller, een psycholoog van een Duits Instituut voor complementaire geneeskunde, presenteerde de uitkomsten van een studie over cranio bij chronische nekpijn. Ook werd een wetenschappelijke onderzoeksmethode gepresenteerd. Die kan leiden tot een grote Europese studie naar het effect van cranio. Want over 1 ding waren de deelnemers het unaniem eens: wetenschappelijke studies dragen bij aan de toelating van cranio tot het zorgstelsel.

Deel deze pagina
  • gplus
  • pinterest

Reacties

  1. silhouette
    UCNCranio

    Nog geen reacties, wees de eerste en plaats een reactie.

Plaats een reactie