Als zanger of zangeres werkt je lijf als 1 grote klankschaal. Bij zingen – maar ook spreken – worden er veel meer gebieden van het lichaam in trilling gebracht dan alleen het strottenhoofd. Zingen doe je met je hele lijf. Cranio sacraal therapie kan hieraan een positieve bijdrage leveren.

De anatomie van de mens is een samenspel van allerlei weefsels en holtes. De Lichtenberg-methode gaat bijvoorbeeld uit van 9 ruimtes in een menselijk lichaam (van voetzolen tot de holtes in ons hoofd), waarin klank kan resoneren. Deze ruimtes komen verrassend overeen met de regio’s die een cranio sacraal therapeut onderzoekt en behandelt. Als de holtes in je lijf niet helemaal vrij zijn, merk je dit aan je stem en je stembereik.

Behandeling
Met cranio sacraal therapie kunnen onder meer de volgende structuren worden behandeld:
• de botstructuren in de schedel;
• het kraakbeen en de zachte weefsels rond het strottenhoofd en stembanden;
• de diafragma’s: dit zijn alle horizontale spiergroepen zoals de uitademingsspieren, mondbodem, zachte gehemelte en bekkenbodemspieren.

Met zachte manuele technieken vermindert de spanning in het bindweefsel en neemt de doorlaatbaarheid van het weefsel toe.

Reactie
Een professionele zangeres reageerde na een behandeling bij UCN-therapeute Janneke Joosse als volgt: “De bovenkaak is een waanzinnige ruimtegever bij het zingen. Sowieso is mijn lichaam weer open en de klank vrij. Ik heb daardoor zeer veel boventonen. Sta er nu in een hele andere modus bij. Kan ook weer meer ervaren wat van mij is en wat niet. Zelfs mijn brein is schoner!”
 

 

Deel deze pagina
  • gplus
  • pinterest

Reacties

  1. silhouette
    UCNCranio

    Nog geen reacties, wees de eerste en plaats een reactie.

Plaats een reactie